lördag 22 maj 2010

Övergödsling

För några år sen stod några bönder och talade om övergödsling, då en miljövän frågade varför vi övergödslar när miljön är så känslig. Då talade vi om att vi kallar det så för att vi lägger det uppe på marken i motsats till när man sår och myllar gödslen samtidigt med sådden. Ett bättre ord är ju kompletteringsgödsling för att komma upp i de värden växten förbrukar. Detta har Oscar och jag sysselsatt oss med det sista dagarna och i morgon är det nog färdigt om allt håller. GPS, i nedre högra hörnet , håller ordning på oss så vi vet var vi spritt nånstans. Konstigt.... det visste vi ändå för några år sedan...utan GPS.

4 kommentarer:

Anders sa...

Ja man måste snart vara högutbildad för att klara köra alla maskiner man har i skogs och lantbruk, men det är roliga prylar :)

Lars Forslin sa...

Övergödning - övergödsling, begreppen ligger olyckligt nära varandra; det är bäddat för missförstånd. Övergödsling kan förvisso leda till övergödning och begreppen blandas ofta samman. Tycker att man borde skippa begreppet övergödning och istället säga näringsläckage eller växtnäringsutsläpp eftersom det är vad det handlar om.

Lars Forslin sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lars Forslin sa...

Nationalencyklopedin definierar förresten övergödsling som när man gödslar för mycket, överdrivet, så att man får liggsäd, ja effektien blir ju också näringsläckage alltså övergödning. Minst sagt förvirrande detta, någon borde rensa upp i terminologin.